Βλάβες σε φωτοβολταϊκά συστήματα

25/08/2016

Η Τάσις Ενεργειακή και στο πεδίο που αφορά στις βλάβες σε φωτοβολταϊκά συστήματα.

Οι συντάκτες χρησιμοποιούν συνδετικές λέξεις μόνο στο 22,2% των προτάσεων, γεγονός που δεν επαρκεί για την αποτελεσματική επικοινωνία. Ωστόσο, ο τομέας των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα αναπτύσσεται δυναμικά και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 42.000 ιδιοκτήτες στεγών σε όλη τη χώρα έχουν εγκαταστήσει διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, αυτοί οι ιδιοκτήτες εντάσσουν τα συστήματά τους στο Ειδικό Πρόγραμμα «Φ/Β σε στέγες κτηρίων» και εκμεταλλεύονται τις παροχές του.

Επιπλέον, περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις και αγρότες έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα σε αγρούς και βιομηχανικές στέγες. Μάλιστα, όλα αυτά τα πάρκα συνδέονται με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και ενισχύουν σημαντικά την πράσινη ενέργεια στην ελληνική αγορά.

Παρά τις προκλήσεις, όπως οι δυσκολίες στις συμβάσεις και οι οικονομικές αστάθειες, οι οποίες έχουν επηρεάσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν τα φωτοβολταϊκά μία από τις πιο σίγουρες και επικερδείς επιλογές στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κάθε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, ανεξαρτήτως μεγέθους και διασύνδεσης, λειτουργεί ως σύγχρονη ηλεκτρομηχανολογική διάταξη. Επειδή οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, εκτίθενται σε περιβαλλοντικές συνθήκες και έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή με κτήρια και ανθρώπους.

Σε ένα φωτοβολταϊκό (Φ/Β) σύστημα, η επικινδυνότητα αυξάνεται λόγω των υψηλών ηλεκτρικών τάσεων, της έντονης ανεμοπίεσης, της υγρασίας, της ακτινοβολίας, της φθοράς και άλλων παραμέτρων.

 

Η επικινδυνότητα για τον άνθρωπο, ο οποίος ζει, κινείται και εργάζεται κοντά σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, παραμένει υψηλή και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται.

Δυστυχώς, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τους κινδύνους που σχετίζονται με ένα Φ/Β σύστημα. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή οι μηχανικοί δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες τεχνικών έργων κατά τη μελέτη και την εγκατάσταση, είτε επειδή οι ιδιοκτήτες δεν φροντίζουν για την επαρκή συντήρησή του, σύμφωνα με τα πρότυπα των Φ/Β συστημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΑΣΙΣ Ενεργειακή, η οποία συντηρεί οικιακά φωτοβολταϊκά και πάρκα, το 1 στα 3 συστήματα παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές αστοχίες και σφάλματα.

Επιπλέον, οι τεχνικοί εντοπίζουν αυτά τα προβλήματα κατά τον πρώτο τακτικό τεχνικό έλεγχο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν από την αρχική εγκατάσταση.

Αυτές οι αστοχίες και τα σφάλματα, εκτός από το ότι μειώνουν την απόδοση του συστήματος, αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους για τον εξοπλισμό, το κτήριο, το περιβάλλον, αλλά και για τον άνθρωπο.

Για παράδειγμα, σε ένα δείγμα 300 Φ/Β συστημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις σε στέγες και πάρκα, είτε σε κτήρια είτε σε εδάφη, και τα οποία έχουν εγκατασταθεί από το 2006 έως το 2015, οι τεχνικοί παρατηρούν σοβαρά σφάλματα και αστοχίες.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε αυτές τις αστοχίες και τα σφάλματα με βάση την αιτία και τις επιπτώσεις τους ως εξής:

  1. Οι αστοχίες στα φωτοβολταϊκά συστήματα οφείλονται σε προβλήματα κατά τη μελέτη, την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους.

  • Οι μηχανικοί σχεδιάζουν το σύστημα χωρίς να βελτιστοποιούν την απόδοσή του.
  • Μη τήρηση οδηγιών κατασκευαστών πλαισίων, μετατροπέων, βάσεων
  • Μη γνώση ή και παράλειψη τήρησης πολεοδομικών και λοιπών κανονισμών και νόμων
  • Απουσία ή ανεπάρκεια εξοπλισμού προστασίας και ελέγχου
  • Μη μελέτη και πρόβλεψη
  • Απουσία ειδικού τεχνικού λογισμικού και εργαλείων σχεδιασμού
  1. Αστοχίες εγκατάστασης:

  • Μη τήρηση οδηγιών κατασκευαστών (panels, inverters, βάση)
  • Έλλειψη τεχνογνωσίας
  • Προχειρότητα – βιασύνη
  • Άγνοια
  • Μη επίβλεψη από εξειδικευμένο μηχανικό
  • Μη τήρηση γενικών κανόνων τεχνικών έργων
  • Ανεπαρκής ή και απουσία εκπαίδευσης ιδιοκτήτη Φ/Β
  • Παράνομες εγκαταστάσεις (πολλές φορές εν αγνοία ιδιοκτήτη)
  1. Σφάλματα λειτουργίας:
  • Οποιοσδήποτε συνδιασμός των παραπάνω
  • Απουσία ή μη επαρκής τεχνική συντήρηση και έλεγχος
  • Απουσία τηλεμετρικής διάταξης και ελέγχου λειτουργίας
  • Αστοχία εξοπλισμού
  • Καιρικά φαινόμενα ή κακόβουλες ενέργειες προκαλούν ζημιές στο σύστημα
  • Ο ανθρώπινος παράγοντας συμβάλλει σημαντικά στα προβλήματα λειτουργίας.

Αποτελέσματα των ως άνω αστοχιών είναι οι βλάβες, καθώς και η μειωμένη απόδοση (εξ αρχής ή μετέπειτα), ζημιές σε κτήρια,φθορές σε εξοπλισμό και περιβάλλον, και το επιπλέον πιο σημαντικό… ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ (ΕΓ)ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Πολλές φορές εν αγνοία του!

Δύο στις τρεις εγκαταστάσεις έχουν δυστυχώς  ελλειπή γείωση προστασίας και οι μισές δε διαθέτουν τον βέλτιστο σχεδιασμό για μέγιστη απόδοση του εξοπλισμού τους, στις περισσότερες απουσιάζει και ο εξοπλισμός ασφαλείας ενώ παραδοτέα σχέδια – οδηγίες και μελέτες είναι έννοια άγνωστη στους περισσότερους ιδιοκτήτες Φ/Β συστημάτων.

Καμμένες ασφάλειες, σφάλματα ηλεκτρικής διαρροής, μειωμένη απόδοση, διαβρώσεις, ζημιά σε μόνωση κτηρίου, μετατροπείς με πρόωρες βλάβες, PID, Hotspots, κεραυνικά πλήγματα…

Επιπλέον η άγνοια είναι η λέξη κλειδί. Είτε στους τεχνικούς είτε και στους ιδιοκτήτες.

Πόσοι τεχνικοί είναι πιστοποιημένοι και ειδικευμένοι για Φ/Β συστήματα;

Συνεπώς η λύση για τις βλάβες σε φωτοβολταϊκά συστήματα στις υφιστάμενες Φ/Β εγκαταστάσεις

ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Η ΤΑΣΙΣ Ενεργειακή, διαθέτει διπλωματούχους μηχανικούς πολυτεχνείου εξειδικευμένους καθώς και πιστοποιημένους κατά το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα πιστοποίησης Φ/Β εγκαταστατών PVTRIN με πανελλαδική κάλυψη συντήρησης.

Παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθώς και πακέτα συντήρησης για κάθε είδους Φ/Β σύστημα, 24ωρη τεχνική υποστήριξη, εμπειρία και τεχνογνωσία.

Βλάβες σε φωτοβολταϊκά συστήματα-Τεχνικές αστοχίες και σφάλματα φωτοβολταϊκών συστημάτων-

Κύλιση στην κορυφή